Jean Hermens, Culitalia

olijven


Culitalia verzorgt ook Olijfolie proeverijen:

vraag naar de mogelijkheden voor groepen.

 

OVER OLIJFOLIE/ DI OLIO DI OLIVA

DE OOGST:

De olijfbomen groeien op (veelal) terrashelingen in een kalkhoudende kleigrond. wer worden gemiddeld ongeveer 150 bomen per hectare aangeplant.  100 kilo olijven brengen tussen de 12 en 20 liter olijfolie op. De temperatuur mag tijdens de productie niet boven de 17°C komen. Nadat de olijfolie is gemaakt wordt deze ter keuring aangeboden aan het O.N.A.O.O. in Imperia (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva). Hier wordt de olie door een team van assaggiatoti (proevers) organoleptisch gekeurd om te bepalen of hij het predicaat Extra Vergine mag gaan voeren. Ook wordt bepaald of de olie een zuurgraad heeft van minder dan 0,8 %. (Op de volgende pagina`s staat een kleine fotoserie van het productieproces en een voorbeeld van een keuringsformulier.)

 

terassen

 

TERRASSEN MET DE TAGGIASCA OLIJFBOMEN IN LIGURIË.
De naam Culitalia staat voor zon, zongerijpt, zomer en de bloemenriviera. Het moet u ook dat  heerlijke vakantiegevoel geven. De olie proeven geeft u het gevoel te zitten in een restaurant aan de Riviera dei Fiori.  

aan tafel


Laat uw olijfolie niet ouder worden dan een jaar!
Bewaar hem koel, donker en droog.
              
BUON APPETITO!

 

OLIJFOLIE MAKEN

Olijven komen in kisten aan bij de frantoio. Het is meestal een mix van kleuren. De eigenaar van de olijven kan de olijven aan de frantoio verkopen, aan een andere boer verkopen of de olie zelf meenemen en bottelen en verkopen. Uiteraard gebruiken de Ligurie-ers ook hun eigen olie.  De oogst begint eind november en duurt tot eind januari, soms zelfs tot in februari. Als de olie gemaakt wordt van voornamelijk zwarte olijven (maturo) krijgt de olie een geheel ander karakter.

 

De boeren brengen de oogst in kisten naar de frantoio. In de kist ligt een briefje met daarop de naam van de eigenaar.  

olijven

De olijven worden goed gewassen/gespoeld.



Vervolgens vallen de olijven in een bak en worden de volledige olijven gekneust en gemalen.

kneuzen

De gemalen olijven.

gemalen

In de separator worden de gemalen olijven door platen met gaatjes geperst.
Hierdoor blijven de vaste bestanddelen achter.

seperator

Uiteindelijk wordt de olijfolie (rechts) en het water (links) gescheiden.


HomeHome

Winkelwagen  

Uw winkelwagen bevat geen producten.
visa mastercard paypal